Na dogodku Interna komunikacija: zaposleni v fokusu je Matic Moličnik, vodja HR v podjetju Netcetera d.o.o. (prej Kamino), predavanje začel z besedami: »Najpomembnejše novice, še posebej, če lahko šokirajo, vedno povemo direktno in nedvoumno.«

V slovenskem delu podjetja Netcetera je interna komunikacija vedno vezana na vrednote, ki temeljijo na odprtosti, transparentnosti ter sposobnosti podajanja in sprejemanja konstruktivnih povratnih informacij. Tako se s sodelavci vsak petek srečujejo na sestanku, ki ga izkoriščajo za deljenje novic podjetja in pogovoru o resnejših tematikah, prav tako pa zaposleni lahko HR, vodstvu ali drugim sodelavcem zastavijo vprašanja ter podajo svoja mnenja oz. povratne informacije.

Komunikacija spremembe lastništva

Podjetje Kamino je v letu 2022 postalo del skupine Netcetera. Novico so morali sporočiti sodelavcem ter prav tako komunicirati, kaj ta sprememba za njih pravzaprav pomeni.

Pri komunikaciji pripojitve so si najprej zastavili, kaj želijo sporočiti, ter oblikovali korake, kako bodo o spremembi obvestili sodelavce. Poleg predstavitve skupine Netcetera zaposlenim so si med cilje zadali tudi zadrževanje talentov, saj tovrstne spremembe lahko sprožijo odhode, k sami komunikacijo pa so pristopili po smernicah učinkovite vpeljave sprememb (ang. change management).

Novico je na rednem petkovem sestanku vseh sodelavcev delil direktor Kamina, pri tem pa se držal dogovorjenega scenarija. V nagovoru je med drugim predstavil novega lastnika ter naslovil tematike, kot so dobre in malo manj dobre plati pripojitve, potek spremembe, ohranitev strukture poslovanja ter plače in ugodnosti. Prav tako so sodelavci imeli priložnost zastaviti vprašanja in pridobiti informacije, ki jih mogoče v nagovoru niso zaznali.

Odzivi sodelavcev na novico so bili različni. Kot pričakovano je bilo zaznati negotovost in strah, jih pa je presenetilo predvsem to, da so sodelavci spraševali bolj v smeri, kako sprememba vpliva na njihovo delo v naslednjih nekaj mesecih ‒ torej bolj kratkoročno, ne pa toliko dolgoročno.

Iz predstavljene prakse lahko vidimo, da se je komunikacije sprememb dobro lotiti premišljeno in z mislijo na sodelavce, pri deljenju informacije o spremembi pa skušati nasloviti čim več tem ter neznank, ki bi lahko povzročile dodaten strah in negotovost. Prav tako je pomembno, da damo zaposlenim glas in jim omogočimo, da z vprašanji izrazijo svoje skrbi. Na njih seveda odgovarjamo transparentno in odkrito.